GreekUltimate - The one is only
Καλωσορίσατε στο Greek Ultimate!
Θα σας προτείναμε να κάνετε μία δωρεάν εγγραφή γιατί με την εγγραφή αποκτάτε πολλά πλεονεκτήματα!

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://greekultimate.forump.info/t987-topic
Οδηγίες εγγραφής εδώ: http://greekultimate.forump.info/t988-topic
GreekUltimate - The one is only
Καλωσορίσατε στο Greek Ultimate!
Θα σας προτείναμε να κάνετε μία δωρεάν εγγραφή γιατί με την εγγραφή αποκτάτε πολλά πλεονεκτήματα!

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://greekultimate.forump.info/t987-topic
Οδηγίες εγγραφής εδώ: http://greekultimate.forump.info/t988-topic



 

 

 Χρυσή Αυγή

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
GreekOi
Member
Member
GreekOi


Φύλλο Φύλλο : Άντρας Αριθμός μηνυμάτων Αριθμός μηνυμάτων : 479
Points Points : 9419790
Ημερομηνία εγγραφής Ημερομηνία εγγραφής : 18/08/2011
Ηλικία Ηλικία : 29
Τόπος Τόπος : Εκεί που η ευτυχία γράφεται με Ε και όχι με €

Χρυσή Αυγή Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Χρυσή Αυγή   Χρυσή Αυγή I_icon_minitimeΣεπτέμβριος 24th 2011, 12:28 pm

Ηγέτης Νίκος Μιχαλολιάκος
Ιδρύθηκε Ιανουάριος 1993
Αρχηγείο Δηληγιάννη 50
Αθήνα
Ιδεολογία Εθνικισμός
Πολιτική θέση Ακροδεξιά

Η Χρυσή Αυγή είναι πολιτική οργάνωση που δρα σε Ελλάδα και Κύπρο. Η ιδεολογία της χαρακτηρίζεται ως ακροδεξιά[1][2], νεοναζιστική[3][4][5][6][7] και φασιστική[8]. Κατά δήλωσή της, είναι λαϊκός σύνδεσμος με εθνικιστική ταυτότητα[9].

Ιστορία

[Επεξεργασία]Η ίδρυση της Χρυσής Αυγής
Τον Δεκέμβριο του 1980 εκδίδεται το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Χρυσή Αυγή». Το 1983 αναστέλλεται προσωρινά η έκδοσή του, για να επανέλθει λίγους μήνες μετά, το 1984. Τον Ιανουάριο του 1993 αρχίζει η πολιτική δράση του κόμματος και η έκδοση της ομώνυμης εφημερίδας.
[Επεξεργασία]Δράση
Το 1993 η Χ.Α. συμμετέχει ενεργά στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία.
Το 1994 μέλη της οργάνωσης πολεμούν ως εθελοντές στο πλευρό των Σέρβων της Βοσνίας με σκοπό την εθνοκάθαρση της χώρας [10]. Η δράση τους αυτή δεν προβάλλεται και δεν αντιμετωπίζεται θετικά από την ηγεσία της, ενώ αργότερα όλοι τους έρχονται για διαφορετικούς λόγους σε ρήξη με αυτήν και αποχωρούν. Από την εποχή της ίδρυσης της οργάνωσης, έχει αποχωρήσει από αυτή μεγάλο ποσοστό μελών της, όπως και αρκετά από τα πρώτα της ηγετικά στελέχη.
Το 1997 γίνεται η πρώτη εκδήλωση για το γεγονός στα Ίμια. Από τότε και κάθε χρόνο, μέλη της Χ.Α. καταθέτουν στεφάνι στη μνήμη των τρίων αξιωματικών που σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου.[11]
Τον Ιούνιο του 2007 μέλη της συμμετείχαν στην πρώτη πανευρωπαϊκή εθνικιστική κινητοποίηση εναντίον της συνόδου των G8 στη Γερμανία,[12], στο πλευρό του NPD κι άλλων εθνικιστικών οργανώσεων.
Στις 9 Μαΐου 2009 επιτροπές Ελλήνων πολιτών από 9 περιοχές της Αθήνας πραγματοποίησαν συγκέντρωση κατά της λαθρομετανάστευσης, στην οποία υπήρξε συμμετοχή μελών της οργάνωσης.
Εκδηλώσεις στο Γράμμο και το Βίτσι: η Χ.Α. συμμετέχει εδώ και χρόνια στην εκδήλωση για την επέτειο της ήττας του Δ.Σ.Ε. στον Εμφύλιο πόλεμο, την 29η Αυγούστου 1949[13]
[Επεξεργασία]Πολιτική

Συγκέντρωση Χρυσής Αυγής στην Κομοτηνή τον Δεκέμβριο 2010 [14].
Η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει την πολιτισμική ανωτερότητα του ελληνικού έθνους και της λευκής φυλής. Σε φύλλα της εφημερίδας έχει πολλές φορές αναφερθεί ως ιδεολογία της οργάνωσης ο εθνικοσοσιαλισμός.
Τον Δεκέμβριο του 2005 ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Γ. Μιχαλολιάκος, ανακοίνωσε την παύση των αυτόνομων πολιτικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης.
Η Χ.Α. υπήρξε ιδρυτής του εθνικιστικού κόμματος «Πατριωτική Συμμαχία», η ενίσχυση του οποίου υπονοείται πως είναι ο λόγος παύσης της πολιτικής της δραστηριότητας. Τον Μάρτιο του 2007 τα μέλη και η ηγεσία της Χ.Α. απέσυραν την υποστήριξή τους στην Πατριωτική Συμμαχία, η οποία με τη σειρά της οδηγήθηκε σε αναστολή κάθε δραστηριότητάς της. Ισχυρίστηκαν πως η Πατριωτική Συμμαχία ξεκίνησε ως ένας εθνικιστικός φορέας και πως τελικά η συνεργασία με διάφορες προσωπικότητες άσχετες μέχρι εκείνη τη στιγμή με τη Χ.Α., οδήγησαν στην εξαγωγή ενός θολού ιδεολογικοπολιτικού τοπίου, το οποίο έπρεπε να παύσει.
Τον ίδιο μήνα[15] η Χ.Α. πραγματοποίησε το 6ο συνέδριό της.
Στις 7 Ιουνίου 2009 η Χρυσή Αυγή συμμετείχε στις ευρωεκλογές όπου έλαβε ποσοστό 0,46% και 23.564 ψήφους.
Στις εθνικές εκλογές του 2009 ο Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή έλαβε ποσοστό 0,29% και 19.636 ψήφους.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 η οργάνωση κέρδισε μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων λαμβάνοντας εκλογικό ποσοστό 5,29%, με τον πρόεδρό της, Νικόλαο Μιχαλολιάκο να εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος.
[Επεξεργασία]Κριτική

Η Χ.Α. έχει πολλές φορές ταυτιστεί με ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών, καθώς και μελών αριστερών και αναρχικών οργανώσεων. Επίσης έχει κατηγορηθεί πάμπολλες φορές ότι έχει στενές σχέσεις με την Αστυνομία και ότι λειτουργεί ως συμπληρωματικός μηχανισμός των αστυνομικών δυνάμεων, εξασφαλίζοντας της την ατιμωρησία [16]. Σύμφωνα με έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας που είχαν αποκαλύψει η Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 17 Απριλίου 2004 «τα περισσότερα μέλη της Χρυσής Αυγής οπλοφορούν παράνομα, προμηθευόμενοι όπλα από βουλευτές (σύμφωνα με την έκθεση οι βουλευτές προέρχονται από τη Ν.Δ.) και παρουσιάζονται ως συνοδοί τους» αλλά και «η Χρυσή Αυγή διατηρεί ακόμη και σήμερα πολύ καλές σχέσεις και επαφές με εν ενεργεία αξιωματικούς και μόνιμους υπαξιωματικούς του στρατού, αλλά και με απόστρατους» [17] [18].
Το ηγετικό μέλος της Χ.Α. Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, γνωστός με το ψευδώνυμο «Περίανδρος», ήταν για 4 χρόνια καταζητούμενος από τις ελληνικές αρχές, κατηγορούμενος για τη δολοφονική επίθεση εναντίον των φοιτητών Δημήτρη Κουσουρή και Ηλία Φωτιάδη και του τότε αδιόριστου εκπαιδευτικού Γιάννη Καραμπατσόλη. Η επίθεση είχε στόχο τον Δημήτρη Κουσουρή, μέλους τότε της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης της Φιλοσοφικής και του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ και στελέχους της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Στις 13 Σεπτεμβρίου 2005 ο «Περίανδρος» παραδόθηκε στις αρχές.[19] Στις 25 Σεπτεμβρίου 2006 ο «Περίανδρος» καταδικάστηκε ομόφωνα για τις τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας σε 21 χρόνια φυλάκισης χωρίς αναστολή[20] Μέλη της οργάνωσης βρέθηκαν στο χώρο των δικαστηρίων για να του συμπαρασταθούν. Στις 12 Μαρτίου 2009, αφού η υπόθεση πήγε στο Εφετείο και άλλαξε το κατηγορητήριο σε μία μόνο απόπειρα ανθρωποκτονίας, η ποινή του μειώθηκε στα 12 χρόνια.[21]
Εκδηλώσεις συμπαράστασης στον «Περίανδρο» έγιναν και την 31η Ιανουαρίου του 2007 κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης της «Επιτροπής Εθνικής Μνήμης», έπ' ευκαιρία της επετείου της ελληνοτουρκικής κρίσης των Ιμίων. Η Χρυσή Αυγή οργανώνει εκδήλωση και πορεία γι' αυτή κάθε χρόνο από το 1996. Κατά τη διάρκεια της πορείας που πραγματοποιήθηκε το 2008 μέλη της Χ.Α. συνεπλάκησαν με άτομα που ανήκουν στον αντιφασιστικό χώρο. Τα μέλη της Χ.Α. κατηγορήθηκαν ότι, με την ανοχή της Ελληνικής αστυνομίας,[22] μαχαίρωσαν δυο διαδηλωτές και χτύπησαν άλλους δυο στο κεφάλι.
Πολλές οργανώσεις, πολιτικές και φοιτητικές νεολαίες και πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα έχουν στο παρελθόν καταδικάσει ενέργειες που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή και έχουν απαιτήσει, σύμφωνα με τη Διεθνή Αντιρατσιστική Σύμβαση η οποία έχει υπογράψει και κυρώσει η Ελλάδα με το Νομοθετικό Διάταγμα 494/1970 (ΦΕΚ Α΄, 77, 3 Απριλίου 1970), το κλείσιμο των γραφείων της, ζητώντας από το ελληνικό κράτος να την κηρύξει παράνομη.
Μερικές από επιθέσεις που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή:
Στις 24 Ιανουαρίου 1998, ο 34χρονος Α.Κ., μεταφραστής και μέλος του συγκροτήματος Last Drive, δέχθηκε επίθεση από τρία άτομα που τον χτύπησαν με σιδερόβεργα στο πρόσωπο. Όταν αυτός έπεσε στο πεζοδρόμιο, άρχισαν να χτυπούν με μανία το κεφάλι του στο μάρμαρο, μπροστά στα μάτια δεκάδων θεατών. Ακόμα και όταν ο Α.Κ. κατάφερε και σύρθηκε στην είσοδο ενός καταστήματος για να γλιτώσει από τη δολοφονική επίθεση, αυτοί μπήκαν μέσα και συνέχισαν να τον χτυπούν μπροστά σε μια υπάλληλο. Ύστερα οι τρεις μπήκαν στην πολυκατοικία της 3ης Σεπτεμβρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τη μαρτυρία του ίδιου του θύματος και περαστικών.[23]
Την 1η Οκτωβρίου 2009 η τραγουδίστρια Σοφία Παπάζογλου υποστηρίζει ότι δέχθηκε επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής έξω από τον σταθμό Μετρό της Κατεχάκη. [24]Η Χρυσή αυγή με ανακοίνωση της, υποστηρίζει ότι η εν λόγω προσπάθεια ήταν μια κακοστημένη προβοκάτσια.[25]
Η Χ.Α. κατά καιρούς συγκρούστηκε με κόμματα και οργανώσεις που ανήκουν στον εθνικιστικό, κεντροδεξιό και δεξιό πολιτικό χώρο, όπως ο Κωνσταντίνος Πλεύρης και το κόμμα του «Πρώτη Γραμμή», ο Μάκης Βορίδης και το κόμμα του Ελληνικό Μέτωπο, ο Γεώργιος Καρατζαφέρης και το κόμμα του Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.).
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Χρυσή Αυγή
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
GreekUltimate - The one is only :: Κόμματα-
Μετάβαση σε: