GreekUltimate - The one is only
Καλωσορίσατε στο Greek Ultimate!
Θα σας προτείναμε να κάνετε μία δωρεάν εγγραφή γιατί με την εγγραφή αποκτάτε πολλά πλεονεκτήματα!

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://greekultimate.forumotion.com/t987-topic
Οδηγίες εγγραφής εδώ: http://greekultimate.forumotion.com/t988-topic 

Μοιραστείτε | 
 

 Οικολόγοι Πράσινοι

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
GreekOi
Member
Member
avatar

Φύλλο Φύλλο : Άντρας Αριθμός μηνυμάτων Αριθμός μηνυμάτων : 479
Points Points : 9341550
Ημερομηνία εγγραφής Ημερομηνία εγγραφής : 18/08/2011
Ηλικία Ηλικία : 23
Τόπος Τόπος : Εκεί που η ευτυχία γράφεται με Ε και όχι με €

ΔημοσίευσηΘέμα: Οικολόγοι Πράσινοι   Σεπτέμβριος 24th 2011, 12:26 pmΗγέτης 6μελής Εκτελεστική Επιτροπή
Ιδρύθηκε Δεκέμβριος 2002
Αρχηγείο Πλατεία Ελευθερίας 14
105 53 Αθήνα
Ιδεολογία Οικολογία
Επίσημα χρώματα Ανοιχτό Πράσινο

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ελληνικό πολιτικό κόμμα που υποστηρίζει τις αρχές της πολιτικής οικολογίας. Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2002, μέσα από τις διαδικασίες μιας πρωτοβουλίας που πήρε το όνομα «Οικολογικό Φόρουμ», η οποία έφερε σε ένα κοινό τραπέζι συζητήσεων μέλη του κόμματος «Πράσινη Πολιτική» - το οποίο ήταν ήδη μέλος στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πράσινων Κομμάτων - μέλη διάφορων τοπικών οικολογικών κινήσεων και ανένταχτων οικολόγων. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.
Πολιτικές Αρχές
Οι βασικές αρχές των Οικολόγων Πράσινων, όπως καθορίζονται από το καταστατικό τους[1], είναι οι εξής: η αειφορία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η μη βία, η συμμετοχική δημοκρατία, ο σεβασμός στην ποικιλότητα, η αποκέντρωση και η επικουρικότητα, η προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων, η ποιότητα ζωής, η ατομική και κοινωνική ευθύνη και η ισονομία.


Προεκλογικό περίπτερο των Οικολόγων Πράσινων για τις βουλευτικές εκλογές 2007.
Η ιδρυτική τους διακήρυξη[2] ορίζει την οικολογία ως δημιουργική, ριζοσπαστική, αυτόνομη, ανεκτική, διεθνιστική, ειρηνιστική, κινηματική, αυτοδιοικητική, συμμετοχική, φεμινιστική, αλληλέγγυα, αντικαταναλωτική, αντιαυταρχική και εναλλακτική.
[Επεξεργασία]Οργάνωση
Ως προς την οργάνωσή τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ένα αποκεντρωμένο κόμμα χωρισμένο σε τοπικές πολιτικές κινήσεις, οι οποίες σχηματίζουν δημοτικά, νομαρχιακά και περιφερειακά όργανα. Το δε κεντρικό πολιτικό όργανο, το Πανελλαδικό Συμβούλιο (ΠΣ), εκλέγεται κατά τα 2/3 από τα περιφερειακά συνέδρια και κατά το 1/3 από το πανελλαδικό συνέδριο. Το σύνολο τον οργάνων του κόμματος είναι ανακλητά, και έχουν ζυγό αριθμό μελών για να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Το κεντρικό εκτελεστικό όργανο είναι η Εκτελεστική Γραμματεία (ΕΓ) και βρίσκεται υπό τον πολιτικό έλεγχο του ΠΣ ενώ δεν υπάρχουν θέσεις όπως του προέδρου ή του γενικού γραμματέα. Όλα τα μέλη έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο συνέδριο ενώ για σημαντικές αποφάσεις διοργανώνονται έκτακτα συνέδρια και δημοψηφίσματα.
[Επεξεργασία]Ιστορικό
Το 1996 δημιουργήθηκε το κόμμα Πράσινη Πολιτική από στελέχη του οικολογικού κινήματος και αποτέλεσε μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πράσινων Κομμάτων. Απείχε από τις ευρωεκλογές του 1999 και τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 2000.
Το 2000, μετά από ένα κείμενο-έκκληση[3] των Μ. Τρεμόπουλου και Μ. Κουλουρούδη και μια πρωτοβουλία από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης[4], δημιουργήθηκε μια κίνηση για την ανασυγκρότηση του χώρου της πολιτικής οικολογίας, το λεγόμενο Οικολογικό Φόρουμ, από τα μέλη της Πράσινης Πολιτικής και άλλων τοπικών οικολογικών κινήσεων και ανεξάρτητους οικολόγους.
Στις 7-8 Δεκέμβρη του 2002 το Οικολογικό Φόρουμ συγκάλεσε πανελλαδική συνδιάσκεψη στην Αθήνα στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, η οποία αποφάσισε την ίδρυση των Οικολόγων Πράσινων και εξέλεξε ένα 18μελές Πανελλαδικό συμβούλιο για να συντονίσει τη συγκρότηση του καινούργιου πολιτικού φορέα. Τους επόμενους μήνες δημιουργήθηκαν θεματικές ομάδες για να διαμορφώσουν το καταστατικό και τις πολιτικές θέσεις του φορέα, τις οποίες και υιοθέτησε το πρώτο συνέδριο του κόμματος τον Μάιο του 2003 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Το ίδιο καλοκαίρι με εσωτερικό δημοψήφισμα αποφασίστηκε η κάθοδος τους στις ευρωεκλογές του 2004, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2003 αποφασίστηκε η μη κάθοδος στις επόμενες εθνικές εκλογές. Στις Ευρωεκλογές του 2004 διεξήγαγαν προεκλογικό αγώνα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και συγκέντρωσαν 0,67% των ψήφων, με επικεφαλής τον Μιχάλη Τρεμόπουλο[5][6], που έχει πλούσια δράση από το 1975 στη Θεσσαλονίκη, στο νομαρχιακό συμβούλιο της οποίας εκλέχτηκε 3 φορές (1998, 2002, 2006), πολλές δικαστικές νίκες[7] και σημαντική συμβολή στο οικολογικό κίνημα[8].
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006 υποστήριξαν δύο αυτόνομους οικολογικούς συνδυασμούς, την «Οικολογική Αθήνα» στον δήμο Αθηναίων (1,4%) και την «Οικολογία Αλληλεγγύη» (4,6% και 2 νομαρχιακούς συμβούλους) στη νομαρχία Θεσσαλονίκης καθώς και άλλους 53 δημοτικούς και νομαρχιακούς συνδυασμούς στην υπόλοιπη χώρα[9].
Στο 4ο τακτικό συνέδριό τους τον Μάρτιο του 2007 στην Αθήνα υιοθέτησαν αναλυτικές προτάσεις[10] για προγραμματικές αλλαγές και αποφάσισαν την κάθοδό τους στις εθνικές εκλογές. Στη συνέχεια διερεύνησαν μέσω επαφών με κινήσεις και κόμματα ενδεχόμενες συνεργασίες[11]. Με νέο έκτακτο συνέδριο στις 30 Ιουνίου αποφάσισαν την αυτόνομη κάθοδό τους.
Στις εκλογές της 16 Σεπτεμβρίου 2007 οι Οικολόγοι Πράσινοι παρουσίασαν συνδυασμούς σ' όλη την επικράτεια, πλην των νομών Δωδεκανήσσου και Φλώρινας, με πλήρεις λίστες σε 42 περιφέρειες και συνολικά 254 υποψηφίους. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ήταν ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης ενώ δηλώσεις υποστήριξης έκαναν σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης και της επιστήμης[12].
Μεσα στον επόμενο χρόνο κατάφεραν να καθιερωθούν ως μια εναλλακτική πολιτική λύση ενώ σειρά δημοσκοπήσεων τους εμφανίζουν να διεκδικούν δυναμικά την εκλογή τους στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο[13], φτάνοντας σε έρευνα της VPRC μέχρι και 5,5%[14].
Μετά το συνέδριο του Μαρτίου 2008 οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ένα 34μελές Πανελλαδικό Συμβούλιο[15] και μια Γραμματεία με 6 τακτικά και 2 αναπληρωματικά μέλη.


Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων
Με ψηφοφορία μεταξύ όλων των μελών[16], συγκροτήθηκε το ευρω-ψηφοδέλτιό τους, με την εκλογή 16 υποψηφίων. Οι άλλες 6 δόθηκαν τιμητικά από το ΠΣ σε πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής. Στις 4 πρώτες θέσεις εκλέχτηκαν: ο Μιχάλης Τρεμόπουλος[17], η Μαρία Βασιλάκου (αν. πρόεδρος των Αυστριακών Πράσινων), ο Νίκος Χρυσόγελος (πρώην πρόεδρος του 'Μεσόγειος SOS') και ο Κώστας Διάκος (νομικός περιβάλλοντος).
Σε συνέδριο[18] που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 5-7.12.2008, οριστικοποιήθηκε το ευρωψηφοδέλτιό τους, ολοκληρώθηκε το πολιτικό πλαίσιο και οι θέσεις τους για την Ευρώπη και τις ευρωεκλογές[19] και υιοθετήθηκε η τακτική και το χρονοδιάγραμμα της προεκλογικής καμπάνιας τους.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών[20] εκτιμήθηκε ως μια σημαντική νίκη των Οικολόγων Πράσινων[21], που με 3,5% εξέλεξαν για πρώτη φορά στην ιστορία του οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα έναν πράσινο ευρωβουλευτή[22]. Ήδη ο Μ. Τρεμόπουλος έχει αναπτύξει ένα πολύ σημαντικό έργο στο Ευρωκοινοβούλιο[23], καταλαμβάνοντας και τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Μετά τις ευρωεκλογές οι Οικολόγοι Πράσινοι πραγματοποίησαν το 6ο τακτικό συνέδριο (26-28 Ιουνίου 2009) στη Θεσσαλονίκη και προετοιμάστηκαν[24] για το ενδεχόμενο των πρόωρων εθνικών εκλογών.
Με την προκύρηξη των πρόωρων εκλογών το 2009 συγκλήθηκε έκτακτο εκλογικό συνέδριο για την επιλογή του επικεφαλής του συνδυασμού. Επικεφαλής εξελέγει ο Ν. Χρυσόγελος και 2η επικεφαλής ή Ι. Κοντούλη άντρας και γυναίκα εκπρόσωποι τύπου τότε στην εκτελεστική γραμματεία του κόμματος. Στις εθνικές εκλογές του 2009, με πλήρεις λίστες σε όλη την Ελλάδα, εξασφάλισαν 2,53% αλλά δεν εξέλεξαν κανέναν βουλευτή. Το αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου εκτιμήθηκε[25], ως εκλογική επιτυχία, λόγω του υπερδιπλασιασμού των ποσοστών τους σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2007.
Στις εκλογές 1ου και 2ου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης του 2010 οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετείχαν με περίπου 800 υποψηφίους σε αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς είτε σε συνεργασία είτε αυτόνομα και εξέλεξαν 17 Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους. Αυτόνομα κατέβηκαν στις 8 από τις 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες και εξέλεξαν παντού συμβούλους συγκεντρώνοντας ποσοστά από 4,09% (Δ. Ελλάδα) έως 1,91% (Πελοπόννησος).
[Επεξεργασία]Έντυπα
Έντυπο στο χώρο των Οικολόγων Πράσινων είναι η εφημερίδα "Πράσινη Πολιτική". Αρχικά διμηνιαίο έντυπο του κόμματος "Πράσινη Πολιτική", πέρασε στους Οικολόγους Πράσινους με την ίδρυσή τους. Το 2005, με απόφαση του συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων, δημιουργήθηκε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΟΙΚΟ-ΛΟΓΟΣ που εκδίδει την Πράσινη Πολιτική. Από το 62ο τεύχος (Απρίλης 2008) είναι μηνιαία και 16σέλιδη και εκδίδεται σε 10000 αντίτυπα.
Στον χώρο των Οικολόγων Πράσινων κινείται και η εφημερίδα "Τα Εν Οίκω εν δήμω"[26], που εκδίδεται στη Θεσσαλονίκη από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης. Στον ίδιο χώρο κινείται και η Οικολογική εφημερίδα, που εκδίδεται στο Αγρίνιο από ιδιώτες.
[Επεξεργασία]Εκλογές

Ευρωεκλογές 1989: Οικολόγοι Εναλλακτικοί 1,11%
Βουλευτικές εκλογές 1989: Οικολόγοι Εναλλακτικοί 0,58%(1 έδρα)
Βουλευτικές εκλογές 1990: Οικολόγοι Εναλλακτικοί 0,77%(1 έδρα)
Ευρωεκλογές 1994: Πολιτική Οικολογία 0,24%
Ευρωεκλογές 2004: Οικολόγοι Πράσινοι 0,67%
Βουλευτικές εκλογές 2007: Οικολόγοι Πράσινοι 1,05%
Ευρωεκλογές 2009:Οικολόγοι Πράσινοι 3,4 %, 1 έδρα (οι Οικολόγοι Πράσινοι έγιναν το πρώτο οικολογικό κόμμα στην Ελλάδα που απέκτησε εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).
Βουλευτικές εκλογές 2009: Οικολόγοι Πράσινοι 2,53%
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Οικολόγοι Πράσινοι
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
GreekUltimate - The one is only :: Κόμματα-
Μετάβαση σε: